La Universitat Oberta de Catalunya és un dels membres d’EduFire Toolkit. La UOC és una universitat en línia que ofereix graus, màsters, cursos de postgrau i cursos d’idiomes. Així mateix, CareNet és un grup de recerca de l’Institut Interdisciplinari d’Internet (IN3) de la UOC que estudia la configuració social i material de l’atenció i resposta en situacions de crisi a la Societat Xarxa.
Míriam Arenas, investigadora a CareNet, ens explica una mica més sobre el paper de la UOC dins del projecte, així com el seu punt de vista i expectatives sobre aquest:
Quines són les inquietuts que han fet néixer aquest projecte? I, quines són les teves inquietuts per estar-hi involucrada?
Des la UOC, teníem l’experiència prèvia del projecte europeu CUIDAR on vam identificar que en les polítiques i pràctiques de reducció de risc de desastres els adolescents són un dels grups d’edat més oblidats. En canvi, les generacions més joves són de les més preocupades pel canvi climàtic, com es va posar de manifest amb el moviment Fridays for Future, entre d’altres. Per tant, hi ha aquesta motivació d’intentar afavorir espais d’aprenentatges per als joves connectats amb temes que els preocupen i afecten directament. A més a més, que sigui una proposta a ser desenvolupada en el context de l’educació obligatòria també és important per afavorir que pugui arribar a la màxima diversitat d’estudiantat d’aquestes edats.
Quina és, a Espanya (concretament, Catalunya), la percepció social dels incendis forestals? És una qüestió abordada a nivell educatiu?
El tema de la percepció social és una pregunta difícil de respondre: dependrà del context, de les persones a qui preguntem, etc. A més a més, segurament trobarem percepcions molt diverses i fins i tot, contradictòries entre sí. I a nivell educatiu la reflexió és similar: una cosa és el currículum oficial, i una altra són les múltiples accions que professorat i d’altres actors educatius (entitats de lleure, associacions ambientals, etc.) puguin estar realitzant a nivell més local i que quedin fora del radar. Un projecte com aquest ens hauria de servir també per posar en valor aquestes iniciatives que ja s’estiguin duent a terme.
Consideres que aquest projecte podria quedar-se o continuar a les aules en el moment d’emergència climàtica a què ens enfrontem?
Això dependrà del professorat, que no sempre ho té fàcil per dur a terme activitats que surtin de pràctiques més estandaritzades. Però esperem amb aquest projecte donar suport a aquest objectiu. D’una banda, posant al seu abast materials, recursos i idees que puguin adaptar al seu context. I de l’altra, animant també a d’altres actors locals (Ajuntaments, moviment associatiu, professionals i tècnics, etc.) a desenvolupar models de col·laboració amb els centre educatius que els ajudi a assolir objectius comuns i interessos compartits en matèria d’incendis forestals i lluita contra el canvi climàtic.