Del 21 al 25 de novembre, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha coordinat la primera prova pilot del projecte europeu EduFire Toolkit, a l’Institut Josep Lluís Sert de Castelldefels (Barcelona).
EduFire Toolkit, amb socis de tres països -Fundació Pau Costa i Universitat Oberta de Catalunya, Leitrim County Council d’Irlanda, i Universidade de Lisboa de Portugal-, té com a objectiu l’educació dels estudiants de secundària en la prevenció del risc dels incendis forestals, a través d’una metodologia d’aprenentatge basada en projectes, que proporciona eines a professorat i estudiants des d’un enfocament transdisciplinar.
Aquesta primera prova pilot ha volgut centrar-se en la importància de la participació de tota la comunitat en la gestió del risc dels incendis forestals i altres reptes derivats de la crisi climàtica, comptant amb un divers ventall d’actors, punts de vista i formes de coneixement presents a cada territori.
“En la selecció dels actors que han participat en la prova pilot s’ha prioritzat a aquells que podien aportar coneixement de proximitat ja que l’objectiu era que l’activitat servís com un catalitzador per sostenir i enfortir aquesta xarxa local al llarg del temps”, explica Míriam Arenas (UOC), coordinadora de la prova pilot.
S’ha fet coincidir la prova pilot amb la setmana d’intercanvi Erasmus+ de l’Institut i per tant s’ha pogut comptar amb alumnat procedent de Portugal, França i Eslovàquia. En total, hi han participat 64 estudiants, amb l’acompanyament del professorat, que han realitzat un procés de recerca col·lectiva sobre els incendis forestals en l’actual context de canvi climàtic, des de la perspectiva de Castelldefels i el seu entorn, així com des d’una perspectiva europea.
“Cadascun dels estudiants ha connectat en més o menys mesura amb les activitats dutes a terme durant la setmana. L’alumnat ha connectat amb activitats molt diferents. És primordial pensar en activitats que siguin diverses a l’hora de realitzar aquest tipus de projecte”, comenta Míriam Arenas.
Les activitats que s’han portat a terme han estat un taller artístic al Museu del Cau Ferrat a Sitges, on els alumnes van poder connectar amb les emocions que els desperta l’àmbit dels incendis forestals; una sortida de camp a l’Olla del Rei, per a conèixer la biodiversitat local amenaçada per diferents projectes urbanístics i d’infraestructures en la zona del Delta del Llobregat, afectat històricament per una enorme pressió ambiental, així com les lluites ecologistes que defensen la preservació del territori amb les plataformes Salvem Olla del Rei i Les Agulles-Ecologistes en Acció; el desenvolupament d’ un prototip per detectar foc i enviar una senyal als bombers amb el professorat de tecnologia de l’Institut; una xerrada sobre silvopastura prescrita amb rucs per a la prevenció del risc d’incendis forestals al Parc Natural de Collserola; un taller amb Fundesplai sobre les estratègies d’adaptació de les plantes per sobreviure als incendis forestals al Garraf; una excursió guiada pels voltants del Centre d’Activitats Ambientals Cal Ganxo; i una xerrada dels Agents Forestals de l’Ajuntament de Castelldefels.
“Aquesta prova pilot ha sigut molt útil i interessant pels professors, sobretot d’Erasmus+, ja que ha sigut una manera de tractar una temàtica que no havien treballat de manera directa fins ara. Els ha permès connectar amb coses que els agradaria fer als seus instituts i veure diferents maneres de tractar la temàtica dels incendis forestals segons el país del qual partim. Tenen moltes ganes de poder fer activitats semblants als seus països”, destaca Míriam Arenas.
La segona prova pilot tindrà el 22, 23 i 25 de gener a l’Institut de Taradell (Barcelona), coordinada per la Fundació Pau Costa i seguidament es faran proves pilot a Irlanda i Portugal.
“El projecte EduFire Toolkit finalitzarà el 31 d’octubre del 2024 i tindrà com a resultat una plataforma web oberta a tot el públic on s’hi podran consultar els diferents recursos didàctics creats al projecte i testats en aquestes proves pilot”, conclou Carla Vilarasau, tècnica a l’àrea d’Educació i Sensibilització de la Fundació Pau Costa.