Esdeveniment multiplicador d’Edufire Toolkit a Portugal

5 de juliol de 2024

L’esdeveniment multiplicador (ME) realitzat per l’Escola d’Agricultura de la Universitat de Lisboa va tenir lloc el 5 de juliol de 2024, a la seva icònica Sala Noble (foto a continuació).

El ME tenia múltiples públics, des d’educadors ambientals fins a investigadors, empleats del govern i professors. Per atreure i fomentar l’assistència dels professors de l’escola, el ME es va dissenyar com una “Acció de Formació” per donar valor a la seva progressió professional.

La sessió va durar quatre hores i va incloure 11 ponències sobre cinc temes principals (vegeu el programa de l’esquerra). L’acte va ser moderat per Iryna Skulska de l’equip portuguès EduFire, que es va assegurar que tothom es mantingués en el seu temps i que les presentacions funcionéssin sense problemes.

En primer lloc, es va fer una benvinguda i una introducció al projecte, seguida de les bases teòriques que van guiar la creació de continguts educatius. A continuació, es va presentar el contingut educatiu, seguit de debat i preguntes. Després d’una breu pausa, es van presentar els resultats de dues proves pilot del material realitzades a Portugal. Finalment, es van presentar altres iniciatives portugueses sobre incendis forestals i educació forestal, seguida d’una sessió interactiva sobre les múltiples dimensions del foc a les nostres vides.

En els següents apartats es donaran més detalls sobre els temes tractats a les presentacions.

Benvingut i benvinguda, el projecte EduFire Toolkit

Vam tenir la sort que tot l’equip d’EduFire fos a Lisboa per a la nostra darrera reunió transnacional. Es van unir al nostre ME, donant la benvinguda als participants i també fent dues presentacions. A la foto de la dreta, podeu veure la coordinadora d’EduFire Helena Ballart de la Fundació Pau Costa i Conceição Colaço, la coordinadora portuguesa (ISA/ULisboa), obrint el ME i donant la benvinguda als participants.

El següent a l’agenda va ser una breu presentació sobre el projecte EduFire Toolkit. Es van explicar breument els seus objectius, socis i recursos, preparant l’escenari per a les intervencions de la jornada. També es va dur a terme una activitat interactiva amb l’objectiu d’identificar els interessos dels participants pel que fa a l’educació sobre incendis forestals.

Seguint amb l’Agenda, va ser el moment de presentar les bases teòriques dels continguts d’EduFire. Vam donar la benvinguda a la Míriam Arenas Conejo, representant de la UOC al projecte, per parlar-nos de l’enfocament de l’aprenentatge basat en projectes (PBL) aplicat al Toolkit (fotos a continuació).

La Míriam va exposar els beneficis d’aquest enfocament que majoritàriament estan lligats al nivell de compromís i proactivitat dels estudiants, que no són simples oients sinó que estan cridats a buscar les seves pròpies respostes a reptes reals sota el guiatge dels professors. També va compartir algunes experiències de PBL i un exemple molt interessant de concurs d’elaboració de sopes on es podria utilitzar l’enfocament.

Parlant de compromís, el següent a l’agenda va ser la participació de la comunitat, una altra qüestió clau que s’està creant dins l’àmbit del projecte EduFire. La Conceição i la Míriam van compartir l’escenari d’aquest tema (fotos a continuació).

La Conceição va proporcionar antecedents teòrics sobre conceptes com ara “comunitat” i “compromís amb la comunitat”, així com alguns dels beneficis i possibles inconvenients de la implementació d’aquestes iniciatives en el context de la gestió del risc d’incendi forestal i l’educació sobre incendis forestals. També va parlar d’una iniciativa de participació comunitària que va tenir lloc després d’un incendi forestal al municipi de Santa Comba Dão a Portugal. La Míriam la va detallar una iniciativa de compromís comunitari que va tenir lloc a la localitat de Castelldefels a Catalunya, Espanya. Les activitats que s’hi van dur a terme es van centrar en la participació ciutadana en la gestió dels incendis forestals, i es va presentar el full de ruta que van utilitzar per dur a terme el procés.

L’EduFire Toolkit: els recursos disponibles

Un cop presentats els objectius d’EduFire i els seus fonaments teòrics, va ser el moment de mostrar als assistents què ha desenvolupat fins ara aquest equip multidisciplinari. Per això, Renata Martins Pacheco, membre de l’equip portuguès, va pujar al faristol per detallar quins recursos educatius s’han creat fins ara i què està per venir.

Va començar recordant al públic les seves preferències pel que fa als temes que els agradaria treballar amb els seus alumnes. Va mostrar els recursos disponibles que podrien ajudar-los a resoldre les seves “preguntes candents”.

A continuació, va explicar que encara s’estan desenvolupant recursos, com per exemple, la Guia per a docents per a l’ús del material del kit d’eines i les directrius de participació de la comunitat per interactuar millor amb la població local i millorar la gestió del risc d’incendis forestals.

Tanmateix, el nucli de la presentació va ser sobre els recursos que ja estan disponibles, concretament Unitats, Reptes i la Plataforma interactiva.

Les Unitats estan pensades per a docents; proporcionen context i informació de suport perquè puguin estar preparats per dur a terme els reptes amb els seus alumnes. Els reptes estan dirigits a docents i estan separats per dos grups d’edat, 12-14 i 14-16. Comencen amb una pregunta conductora, proporcionen un context breu i una sèrie de tasques per guiar els estudiants en la seva recerca de respostes, implicant-los activament en el procés d’aprenentatge. Finalment, però no menys important, hi ha la plataforma interactiva. Aquest recurs està pensat per a estudiants, i es divideix en els mateixos dos grups d’edat. En ambdós casos s’introdueixen breument els principals temes tractats en cada unitat. També es presenten alguns qüestionaris i altres activitats interactives perquè els estudiants puguin posar a prova els seus coneixements. Els professors també poden utilitzar aquest recurs com a mitjà per introduir el tema a classe.

Després d’això, va tenir lloc una discussió. Es van fer algunes preguntes sobre el contingut, i els ponents van aclarir els dubtes plantejats per l’audiència.

Les proves pilot d’EduFire Toolkit a Portugal

Després de la pausa per al cafè, ara era el moment d’escoltar dues proves pilot del material realitzades a Portugal. El primer va ser Miguel Alves, del Grup Escolar Miraflores de Lisboa. Va explicar el contingut relacionat amb la Preparació per a incendis forestals (Unitat 5).

Utilitzant les directrius proporcionades als Reptes i els antecedents de les Unitats, va poder conduir els estudiants a través del procés de recerca que finalment va conduir a la construcció d’un model de “poble segur”, és a dir, un poble resistent als incendis forestals. , tal com defineixen les polítiques portugueses actuals (fotos a continuació).

Després de l’explicació del Miguel, la Mónica Maia-Mendes va compartir la seva experiència treballant amb material a l’escola D. António Ferreira Gomes del municipi d’Ermesinde. Es va centrar en els vincles entre el medi ambient, el canvi climàtic i els incendis forestals (Unitat 1).

Com que tenia poc temps disponible a l’aula, no va poder completar completament el repte. Va afirmar que li agradava el contingut, però calia més temps a l’aula per guiar adequadament el procés amb els alumnes.

Aquestes presentacions van anar seguides d’una altra ronda de preguntes, en què el públic va demanar aclariments sobre la seva experiència treballant amb EduFire Toolkit (foto a continuació).

Altres iniciatives portugueses d’educació forestal i d’incendis forestals

Per ampliar encara més l’horitzó de possibilitats, es van presentar altres iniciatives portugueses relacionades amb l’educació forestal i els incendis forestals. En nom de l’ONG ecologista Nature Protection League (LPN), Ana Sofia Ribeiro va compartir la seva iniciativa “Forest Literacy”, que pretén augmentar la conscienciació sobre la importància dels boscos (foto a continuació, a l’esquerra).

A continuació, parlant per l’Agència de Gestió Integrada d’Incendis (AGIF), Mário Matos va parlar de la seva iniciativa d’educació sobre incendis forestals dirigida als nens anomenada “Raposa Chama”. El nom és un joc de paraules en portuguès ja que “chama” significa tant “flama” com “trucada”. Així doncs, la Raposa (la mascota és una guineu) crida als nens perquè prenguin mesures per evitar incendis forestals (foto de sota, al mig).

Finalment, Tânia Oliveira va parlar per la plataforma “florestas.pt” i va presentar tots els principals recursos disponibles gratuïtament al seu web relacionats amb els boscos a Portugal, des de la conservació fins a la producció. El lloc web també inclou una gran varietat de continguts educatius (foto de sota, a la dreta).

Les dimensions del foc

Per tancar el ME, la Conceição Colaço va dur a terme una sessió interactiva final. Com que és fàcil donar per fets els múltiples papers que té el foc a les nostres vides, i darrerament està rebent una “mala premsa”, aquesta intervenció final pretenia recordar a la gent les seves múltiples dimensions.

La primera intervenció va ser des d’una perspectiva lingüística/cultural. A través d’eines digitals interactives, es va demanar al públic que comparteixi les paraules que coneixen en portuguès relacionades amb el foc. Es van citar unes 30 paraules (fotos a continuació).

A continuació, va ser el moment de posar a prova els coneixements i percepcions sobre la seguretat contra incendis forestals. Es van mostrar quatre imatges de cases portugueses inserides en un paisatge rural al públic, i se’ls va demanar que votessin la més segura pel que fa als incendis forestals.

La puntuació final va indicar que el públic ja tenia bons instints pel que fa a la seguretat contra incendis forestals; aquesta va ser una oportunitat interessant per a Conceição d’oferir més informació sobre el tema (foto de la dreta).

Finalment, vam discutir quins dels tres tipus de paisatges habituals a Portugal són més resistents als incendis forestals: boscos continus, sistemes agroforestals o mosaics. La sensació general era que els mosaics són els més resistents, seguits dels sistemes agroforestals i els boscos continus. Conceição va fer algunes observacions sobre cada tipus de paisatge i va presentar alguns matisos, que de vegades fa que classificar-los com a resistents o no sigui més difícil.

Arran d’aquesta última intervenció, tocava tancar el ME. Es van dir unes últimes paraules. La sensació general va ser que l’esdeveniment havia aconseguit conscienciar sobre els incendis forestals a Portugal i mostrar els possibles usos i beneficis de The EduFire Toolkit en aquest context desafiant.

Es van demanar més comentaris als participants després del ME mitjançant un formulari en línia. Les respostes recollides van confirmar que la majoria dels participants van gaudir de l’esdeveniment i es van veure fent servir l’EduFire Toolkit i el recomanarien als seus companys. Tant de bo, després de llegir això, també us sentiu animats a explorar els recursos!